Finurlige Fakta needs you!


onkel_sam

Haves: Biblioteks hjemmeside

Savnes: Ubrugelig viden!

Bruger du oceaner af tid på wikipedia med at grave efter videns bidder? Har du abonnement på “Illustreret Videnskab” eller “En Skør, Skør Verden”? Har Guiness Recordbog en fast plads på dit sengebord? Så har du nu mulighed for at blære dig med hvor meget du ved om de mest absurde ting. Vi viser på interesserede bibliotekers hjemmesider viden fra landets bedste hjerner!

Følgende biblioteker har nu installeret Finurlige Fakta visning på hjemmesiden:

Kolding Bibliotekerne

Horsens Bibliotekerne

Odense Centralbibliotek

Aarhus Kommunes Biblioteker

Gå ind på Aarhus Kommunes Biblioteker og Tilføj Fakta i vores widget til højre.

Tænk at leve uden


Fakta indsendt af Maja Nilsson

Det vandskyllende toilet blev opfundet allerede 800 år f.kr men toiletpapiret blev først introduceret i 1900 tallet. Toiletpapiret blev opfundet i 1857 af Joseph C. Gayetty.

TP

Kilde: Worldnomads.com

World Nutella Day


Indsendt af Jennie Connolly Voergaard:

Vidste du, at 5. februar er World Nutella Day? Hvordan fejrede du dagen?

Jeg tog på Aros…

Nutella

Og hang ud med vennerne…

photo (1)

Kilde: http://www.nutelladay.com/

Hønen eller ægget eller…


Indsendt af Maja Nilsson

Vidste du, at viskelæderet blev opdaget i 1770, men blyanten, som vi kender den i dag, blev først opfundet i 1795?

viskelæderet

Kilde: Illustreret Videnskab

Hvad var lynlåsen til?


Fakta indsendt af Maja Nilsson

Opfundet i 1893 til brug i sko 1913 videreudviklet til brug i tøj.

lynlås

Kilde: Thomasnet.com

Vis os hvad du ved


Vi leder af billeder af jeres (eller vores) Finurlige Fakta. Har du lyst til at dele dit bud?

cavendish_bananer

Unødvendig info? Cavendish er den eneste banansort der spises i den vestlige verden. Der findes over 100 banan sorter, men kun Cavendish lever op til den vores krav om en gul, kernefri banan der smager sødt.

Kilde: Samvirke

Finurlige Fakta – vis os dit billede


moulton_marston

 

Vidste du måske det, hva? Vi viser også dit billede eller din grafik her! Tag et billede inspireret af en hvilken som helst “fun fact”. Der er inspiration at hente her og på twitter.


frugt_til_folket

Af de 600g frugt sundhedsstyrelsen anbefaler om dagen, må kun 300g være frugt/ juice/ chokolade.

http://6omdagen.dk/

Cheers Miss Sophie!


“90-års-fødselsdagen” eller der bliver vist hver nytårsaften i bl.a. Danmark og Tyskland, er den TV udsendelse i hele verden, der har været vist flest gange. Filmen hedder også “Dinner for One” og er fuldstændig ukendt i den engelsk talende verden.

(Kilde: The frequent business traveller, Se mere: YouTube – Dinner for one, Indlæg af M. Krogbæk Aarhus Kommunes Biblioteker)

Man tager en alligator:


Folk fra andre kulturer er ikke så kræsne som danskere. Prøv f.eks. “guldsmed på spid”, “stegt skorpion” eller “fyldt ugle”.  Bon appétit!

(Kilde: Eksotisk kogebog, læs mere: Man tager en alligator eller leguan af passende størrelse, indlæg af Grethe Lorentzen, Lemvig Bibliotek)

Verdens måske mest kostbare gave:


Cullinandiamanten, den største rå diamant, der nogensinde er fundet, vejede 3106 karat (621,2 g). Diamanten blev kløvet i mange stykker – de største og mest kendte sidder i de britiske kronjuveler.

(Kilde: Den store danske, Famous Diamonds, indlæg af Grethe Lorentzen, Lemvig Bibliotek)

Bibelen og Koranen har fælles rødder


”Vi tror på Gud og på det, der blev sendt ned til os; på det, der blev sendt ned til Abraham, Ismael, Isak, Jacobs og Israels stammer; og på det der blev givet til Moses, til Jesus og til profeterne fra deres herre.” Nej, det er ikke Bibelen, det er Koranen.

(Kilde: Koranen v. Ellen Wulff 2006, Sura 3,84 – Læs mere: Om de fælles grundtanker – Indlæg af Janet Wilhjelm, Køgebibliotekerne)

Et ord, mange betydninger:


Vidste du, at ordet “karat” har vandret fra græsk til arabisk til spansk til resten af Europa, og undervejs har skiftet betydning  fra “lille horn” til “johannesbrød” til “vægtenhed for guld og sølv” til “positiv værdi”?

(Kilde: Ordbog over det danske sprog, Online Etymology Dictionary, indlæg af Grethe Lorentzen, Lemvig Bibliotek)

Ord fra nullerne:


Hvert årti sine nye ord. I nullerne lærte vi både at mms’e, google, netdate og blogge, og politikerne blev glade for ord som “lømmelpakke”, “24-års regel” og “Burkaudvalg”.

(Kilde: Sproget.dk, indlæg af Grethe Lorentzen, Lemvig Bibliotek)

Frederik d. II’s østers


Frederik d. II blev så glad for østers, at han udsendte en forordning 1587 om, at alle østers der blev fanget i Vadehavet skulle sendes til hoffet.

(Kilde: Dagligt Liv i Norden i det 16. årh. Inspiration: Opskrifter med østers,  Indlæg af: Janet Wilhjelm, Køgebibliotekerne)

Tatere


Taterfolket, som strejfede rundt i Jylland fra 1500 til 1900-tallet, var sigøjnere af indisk oprindelse. De kunne håndværk som andre omstrejfende grupper ikke kendte. Taterne kunne skære glas, slibe og lodde og kaldtes også Glarmesterfolk.

(Kilde: Hans Edvard Nørregaard-Nielsen: Limfjorden II,  Læs mere: Sigøjnere, tatere og danske rejsende. 2007.  Indlæg af: Janet Wilhjelm, Køgebibliotekerne)

Navnefællesskab eller ener?:


Vidste du at du kan finde ud af om dit navn er uikt eller vanvittigt populært på Danmarks Statistik. Her kan du finde “Hvor mange hedder…” og “Navnebarometer”.

(Kilde:  Danmarks Statistik Hvor mange hedder? , Danmarks Statistik Navnebarometer, læs mere: Hvad skal barnet hedde?  indlæg af Grethe Lorentzen, Lemvig Bibliotek)

Det analoge “Wordfeud”


Vidste du at Scrabble spillet blev opfundet i 1948 af arkitekten Alfred Butts. Det udgives på 29 sprog og er lavet i mere end 150 millioner eksemplarer.

(Kilde: Ripleys’ Believe it or not, Se mere: Scrabble 60 års jubilæum, Indlæg af Marianne Krogbæk, Aarhus Kommunes Biblioteker)

Volapyk


Vidste du at volapyk oprindeligt var et kunstsprog i stil med esperanto, selv om det nu bruges til at udtrykke at noget er komplet uforståeligt?

(Kilde: Ordbog over det danske sprog. Læs mere: Volapyk. Indlæg af Anne Otkjær, Guldborgsund-bibliotekerne)

Bankerot


Vidste du at ordet bankerot kommer fra det italienske udtryk banca rotta (sønderbrudt bord)? En vekselerer, der ikke efterkom sine forpligtelser, fik nemlig sit pengebord slået i stykker.

(Kilde: Ordbog over det danske sprog. Læs mere: Bent Faurby: Penge. Indlæg af Anne Otkjær, Guldborgsund-bibliotekerne)